Du renser da dine fliser, gør du ikke?

Der er mange fordele ved at vedligeholde sine fliser. Det ser pænt ud og vil løfte det indtryk, ejendommen giver. Det kan være nyttigt, hvis du skal sælge huset eller omlægge lån og derfor have huset vurderet. Flotte og velholdte fliser hjælper, så ejendommen fremstår flot og i god stand, og det vil hjælpe med til en god vurdering.

Det er under alle omstændigheder godt at vedligeholde fliserne. Det vil øge holdbarheden. Så bliver flisernes levetid længere, og det er der god økonomi i. Du vil også få den fordel, at fliserne ikke er glatte. Det kan være ubehageligt glat med alger, mos og andet, der kan vokse på flisernes overflade.

Som med mange andre ting er det en fordel at vedligeholde løbende i stedet for at skulle en større genopretning igennem.

Det kan gøres skånsomt og miljøvenligt

Der er mange muligheder. Du kan rense med højtryk, eller du kan, med håndkraft og stride børster, skrubbe overfladen ren. Det er også muligt både at rense og at forebygge med forskellige kemikalier. Fliser vil med tiden ofte få både en algebelægning og hvide pletter, som man kalder flisepest. Højtryksrens er hårdt for fliserne og kan nedbryde overfladen. Det er en effektiv løsning, men vil koste på holdbarheden. Ligesom kemikalierne har en pris for miljøet.

Hvis du gerne vil have en skånsom løsning for fliserne, der samtidig er miljøvenlig og uden brug af kemikalier, så kan du læse her om en løsning til fliserens.

Det er også en overvejelse værd, om du vil gøre det selv?

Professionel eller gør det selv?

Det er som sådan ikke en kompliceret opgave at rense fliser, så der er mulighed for at gøre det selv. Men hvis du har et større areal, så er det en stor og krævende opgave at gøre det. Det har betydning, om du har det rigtige udstyr, og om du vil bruge kemikalier, ellers bliver det hårdt manuelt arbejde. Skal du først leje udstyr, så bliver det dyrere, og der er ikke garanti for resultatet, som hvis du bruger en fagmand.

Der er også den mulighed, at du med nogle års mellemrum får renset fliserne i bund af en professionel, og så kan du selv nemmere holde det pænt med en mere overfladisk indsats i en periode bagefter.

Fliserens er på listen, der giver skattefradrag

I 2021 er det muligt for private at fratrække udgiften til håndværkere, så du skal gemme fakturaen, du får fra leverandøren.

Vær opmærksom på at du selv skal trække det fra på selvangivelsen.

Det vil sige, at du til årsopgørelsen skal logge på skats hjemmeside med nemid og indtaste beløbet i rubrikken, der hedder håndværkerfradrag. Herefter vil systemet spørge efter virksomhedens CVR-nummer, beløb og betalingsdato, og det kan du alt sammen læse på fakturaen.

Husk der er fradrag for arbejdslønnen inkl. moms. Der er ikke fradrag for udgifter til materialer eller udstyr. Og slet ingen fradrag hvis du laver alt arbejdet selv. Du kan få fradrag for maksimalt 25.000 kr. i 2021.